Tip: investeer nóg voordeliger in energiezuinigheid
30 jun 2016

Tip: investeer nóg voordeliger in energiezuinigheid

Energiezuinig investeren is in 2016 nog interessanter geworden. Als je energiezuinig investeert, word je beloond met de energie-investeringsaftrek (EIA). Het aftrekpercentage voor die aftrek steeg in 2016 van 41,5% naar 58%.

Elk jaar publiceert de overheid een nieuwe energielijst. Op die lijst staan alle bedrijfsmiddelen waarvoor je EIA kunt aanvragen. Denk aan ledverlichting, warmtepomp, zonnepanelen of een HR-luchtverwarmer.

Vijf categorieën
De bedrijfsmiddelen waarvoor je een EIA kunt aanvragen, zijn onderverdeeld in vijf categorieën:

A. Bedrijfsgebouwen
B. Processen
C. Transportmiddelen
D. Duurzame energie
E. Energieadvies.

Voorwaarden
Je komt in aanmerking voor de EIA als je voldoet aan vier voorwaarden:
Het bedrag aan energie-investeringen is minimaal €2.500 per bedrijfsmiddel, dat bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt én staat op de energielijst. Daarnaast kun je voor datzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.

Nóg een voordeel
Je kunt uit de EIA zelfs nog een voordeel halen: als deze samengaat met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kan dat je een aftrek opleveren van in totaal 86%.

EIA Aanvragen
Een aanvraag indienen moet binnen drie maanden na de investering bij het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Wij helpen je graag met deze aanvraag.


Freek Verhulst

Reacties zijn gesloten